Intresset för schack

Nej jag hade inte tänkt spä på alla tvivel kring min sexuella läggning genom att avslöja en väl dold schackpassion – vi vet alla att ett eventuellt schackintresse inte har någon som helst koppling till den sexuella läggningen. Det är i alla fall inte ett område som någon forskat kring..

20090525150

För att återgå till tanken med inlägget!
Jag satt och läste DN i morse, och började tänka på något: vem fan läser någonsin schackdelen? Ni har kanske märkt att de flesta större morgontidningar har en schackdel (jag vet inte om AB och expressen också har det, om så är fallet så tar jag livet av mig).

Jag citerar: ”Den unge norske stormästaren Carlsen har en fartfylld stil, som präglas av en vilja att gå till attack. Remipartiet mot Shirov, en annan fantasifull angreppsspelare, i den 4:e ronden i Sofia var mycket intressant. I partiets slutfas offrade Carlsen sin kantspringare för att få fart på den avlägsna fribonden.”

Hur man kan använda ord som ”fartfylld”, ”fantasifull” och ”intressant” i schacksammanhang övergår mitt förstånd, hade det handlat om fotbollsreferat så hade man kanske kunnat klämma till med ”Det fartfyllda spelet bidrog till att göra spelet intressant”, men här blir det nästan absurt.

Vad gäller fribönder så slog jag upp ordet på wiktionary, följande citat är hämtat därifrån: ”1. (schack) bonde som hotar att så småningom nå till motståndarens nedersta rad och därmed genomgå bondeförvandling; vanligtvis om en avancerad bonde som saknar motståndarbönder på egna linjen eller på någon av de två grannlinjerna”

Vad bondeförvandling, avancerad bonde och motståndarbönder betyder kan jag bara spekulera kring. Det har jag också gjort:

    Bondeförvandling – Förvandling från storstadsmänniska till bonde (för övrigt vad jag ska genomgå i höst då jag flyttar ner till Skåne).
    Avancerad bonde – Bönder som erhåller så stora EU-bidrag att de kan köpa dyra och tekniskt avancerade maskiner.

Vid definitionen för detta ord så stod jag helt clue-less, en google-sökning besvarade min fråga:
motstånd_bönder

    Motståndarbönder – Skånska bönder som motsätter sig mjölksamarbete (det slog mig att regionala skillnader kan förekomma).

chess-t9573
För att vara lite rättvis mot de schackintresserade så måste jag faktiskt säga att intresset är måttligt men utbrett. Jag hittade ett forum på nätet där användare som ”schackpojken” och ”MalmöLeif” (de heter faktiskt så) styr debatten och vinner respekt bland sina fellow schackfränder.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Leo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s